OUD-BATAVIER VOOR PAMPUS: COASTAL ROWING – ROBIN 70

OUD-BATAVIER VOOR PAMPUS: COASTAL ROWING – ROBIN 70

image001Paintball? Mwah. Parachutespringen? Eng. Bowlen? Saai. Zwientje tikken dan? Zielig. Of coastal rowing? YES! Dat leek wel iets om mijn zoveelste kroonjaar mee te vieren, samen met roeimakkers van toen en nu. Zo gezegd, zo gedaan. Via via konden we bij de – zéér – Koninklijke Nederlandse Zeil- en Roeivereeniging Muiden op een lekker winderige zaterdag in augustus terecht voor een memorabel roeipartijtje. Bijzonder vanwege het gezelschap: vijf man uit mijn huidige acht bij ERV Beatrix (Eindhoven) én de bijna complete “Broertjesvier” uit mijn tijd bij De Batavier (1967-1973): Kees Linse, Eduard Hamburger en Wilfred Wielaard (i.p.v. Ruud Oudega). De Batavierploeg werd gestuurd door Mieke Linse (oud-Opopoi) en Beatrix door Irene Hamburger-Gombert (Oud-Orca). In de volgboot o.a. Ingrid Wielaard-Boersma (Oud-Orca). Al met al een verzameling van fitte veteranen, die eigenlijk altijd zijn blijven roeien (Cornelis Tromp, Beatrix, Aengwirden).

De locatie en het decor alleen al maakten  de reis vanuit de diverse woonplaatsen de moeite waard. Het fraaie clubhuis in de jachthaven van Muiden biedt een schitterend uitzicht op het middeleeuwse Muiderslot. Als je daar langs vaart, heb je het gevoel dat Graaf Floris V kritisch meekijkt en al dan niet goedkeurend knikt. Eenmaal de haven uit ziet de stuur (m/v) in de verte het Forteiland Pampus liggen, ooit onderdeel van de Stelling van Amsterdam en al jaren op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

image003

 

Oud-Batavier: Robin Sterk – Wilfred Wielaard – Eduard Hamburger – Kees Linse – Mieke Linse

image005image013image010

Rechts boven: Oud-Batavier/Beatrix                   Links onder: Beatrix

Maar het evenement was ook bijzonder vanwege deze betrekkelijk nieuwe roeivariant. In twee stormbestendige coastal rowing boats, wat breder en hoger dan een gewone dubbelvier, konden we ons een paar uur lang uitleven op het woelige water van het IJsselmeer en daarna was het nog ruim gezellig bij de bitterballen en het bier in de Pampusbar van de KNZ&RV. De verhalen werden steeds mooier. Niet voor niets is het  motto van onze Beatrix-acht The Older We Get, The Better We Were. Het was een groot genoegen en voorrecht om met deze groep roeivrienden weer een drempel over te gaan. En het kwartet oud-Batavieren heeft nu al zin in het Orca Lustrum 2020…image015

Het Muiderslot keek uit op 500 jaar roeiervaring. En op vier roeiersechtparen

P.S.: Een filmpje van twee minuten over ons Muidense avontuur is te vinden op de Facebookpagina van oud-Orca:

Meer info over coastal rowing: https://www.knzrv.nl/coastal-rowing.

 

Tekst: Robin Sterk –  foto’s en film: Arnoud Sterk