Je kan de Po op

Je kan de Po op…

sterk3_torinoDe Po op?? Daar denk je als Nederlandse roeier niet zo snel aan. Maar het is een aanrader. Daar kwam ik achter toen ik eind mei 2016 een weekje in Turijn was. Dus in de periode dat Steven Kruijswijk de Giro d’Italia leek te gaan winnen. Leek, want juist toen ik allerlei aardige Italianen op de kast kreeg met de opmerking dat onze landgenoot ongetwijfeld de Maglia Rosa tot en met de finish in hun stad zou dragen, sloeg bij hem het noodlot toe. Eén stuurfoutje en de gesprekjes kregen toch weer een andere wending.

Maar terug naar het roeien: de Po is een schitterende rivier, zonder beroepsvaart, die door Turijn stroomt om uit te monden in de Adriatische Zee. Bovendien de thuisbasis van een dozijn roeiverenigingen, de een nog idyllischer gelegen dan de andere. Het is dan ook niet toevallig dat de Fédération Internationale des Associations d’Aviron, a.k.a. FISA, in 1892 hier werd opgericht.

sterk3_canottieri-caprera
Heerensociëteit Canottieri Caprera in Turijn

Ik kon het niet nalaten om bij drie verenigingen even binnen te lopen. Een paar dingen vielen op. Bij alle drie kon ook getennist dan wel gekanood worden; onze Beatrix-vloot in Eindhoven is uitgebreider en beter onderhouden; de steile Po-oever is verrekt lastig en, naarmate het gebouw luxer is, zijn de leden minder benaderbaar. Dat was te merken in een soort heerensociëteit inclusief witgedekte tafels en kroonluchters die ik aantrof bij de Canottieri Caprera. Bijzonder is ook dat een van de bezochte gebouwen kennelijk probleemloos gedeeld kan worden met een afdeling van de lokale Alcohol Anonymous. De uiterlijke verschillen tussen de AA’ers en de roeiers waren overigens onmiskenbaar…

sterk3_sterkaandepo
Robin Sterk aan de Po

Bij de Canottieri Esperia raakte ik in gesprek met ene Marco, die ooit een jaartje op de TU Eindhoven heeft gewerkt en die zich verstaanbaar wist te maken in het Nederlands, terwijl ik mijn vakantie-Italiaans op hem botvierde. Hij vertelde dat er op de Po jaarlijks twee internationale wedstrijden worden gehouden, de Silver Skiff en de Inverno sul Po (Winter op de Po). De eerste, in november, is een skiffwedstrijd over elf kilometer (met keerboei) voor veteranen. Silver verwijst naar de haarkleur van de deelnemers, wist deze Marco met stelligheid te melden. De Inverno sul Po en is een soort Head of the River, maar dan over zes kilometer en vindt plaats in februari. Aan beide evenementen wordt regelmatig door Nederlandse verenigingen met succes deelgenomen, o.a. door Rijnland en Tromp.

sterk3_turijnIn goed anderhalf uur vlieg je van Amsterdam naar Turijn. De stad heeft een geweldige boost gekregen door de Olympische Winterspelen van 2006. Je weet wel, die van Ireen Wüst en Bob de Jong. Het historische centrum is volledig autovrij en de bezienswaardigheden zijn niet te tellen. Van een oude Fiat-fabriek met testbaan op het dak tot en met het vermaarde Museo Egizio. Kortom, wat let je om ook maar eens in te schrijven voor een ‘Po experience’?

Robin Sterk, 31 mei 2016